Нація нескорених: від Мазепи до сьогодення

clock
22.03.2024 16:23

Нещодавно курсанти ВПУ ЛДУ БЖД (м. Вінниця) долучилися до тематичного заходу з нагоди 385 річниці з дня народження Івана Мазепи, видатного Гетьмана України, державника, будівничого та благодійника.  

Під час заходу майбутні рятувальники мали змогу усвідомити внесок, який здійснив гетьман у розбудову незалежності України,  зокрема:
- пригадали історичний шлях українського діяча від студентських років до обрання його Гетьманом Війська Запорізького; 
- проаналізували його діяльність як мецената та фундатора спорудження та відбудови храмів, навчальних закладів;
- дізналися багато цікавих фактів щодо стереотипів, які пов’язані з ім’ям Мазепи та переглянули добірку історичних і художніх книг відповідної тематики, де життя і діяння гетьмана постають у правдивому світлі.

Також про свої давні зв’язки зі спадкоємцями Івана Мазепи та його родиною розповів генерал-майор Українського козацтва Володимир Лебедевич. Від імені родини Гетьмана він нагородив орденом Івана Мазепи присутнього на зустрічі, колишнього розвідника ЗСУ Романа Кашпрука, який у 2019 році втратив частину ноги під час АТО, а згодом неодноразово перемагав у міжнародних спортивних змаганнях ветеранів ЗСУ та армій дружніх країн.

Захід відбувся на базі відділу новітніх технологій, економічних і юридичних наук Вінницька обласна наукова бібліотека ім. В. Отамановського спільно з вінницькими письменниками та представниками Видавничого Дому «Моя Вінниччина».

Схожі матеріали