Контраст
Шрифт

День жіночої емансипації

clock
31.05.2023 09:38

30 травня у Вищому професійному училищі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності (м. Вінниця) до міжнародного Дня жіночої емансипації, студентки зібрались за “круглим столом”.

«Емансипація» - звільнення від будь-якої залежності, скасування гендерних упереджень та обмежень, зрівняння у правах жінок та чоловіків. Це рух за надання жінкам рівних з чоловіками прав у трудовій, громадській діяльності та в царині сімейного життя.

Разом із фахівчинею з ґендерної рівності Наталією КЛЕЦ студентки під час заходу:

- переглянули та розібрали кілька тематичних відеороликів;

- провели дискусію на тему: “Емансипація жінок всі “за” і “проти””;

- виокремили для себе роль емансипації у становленні майбутніх рятувальниць ДСНС України.

Історія свята.

Імовірно, підставою для започаткування свята стали декілька історичних подій. Саме цього дня в 1431 року у Франції за «єресь, відьомство і носіння чоловічого одягу» стратили Жанну Д’Арк— дівчину, яка перевершила в традиційних «чоловічих» заняттях, війні та дипломатії, багатьох представників сильної статі. 19-річна дівчина – героїня Французької революції, на рахунку якої була низка здобутків в «нежіночих заняттях»: очолювала військові дії, досягала успіху в дипломатичних перемовинах.

І крім того, 30 травня 1932 року в Німеччині був прийнятий закон «Про юридичне положення жінок-чиновників». У той же день і було започатковане на міжнародному рівні свято – День жіночої емансипації.

Схожі матеріали
Пресцентр