Жінки і дівчата в науці - досвід минулого

clock
12.02.2024 16:21

  Нещодавно фахівчиня з гендерної рівності Наталія КЛЕЦ провела бесіду із здобувачами освіти, присвячену участі жінок і дівчат в науці.

  На заході курсанти та студенти мали можливість дізнатись:

-  про історії жінок від 300-х років нашої ери до сьогодення, які незважаючи на перешкоди своєю працею доводили, що жінки можуть все (Гіпатія Олександрійська, Марія Складовська-Кюрі, Розалінд Франклінд, Геді Ламар);  

- про успішних українських вчених-жінок, які вже давно відомі своїми досягненнями (Катерина Ющенко, Мотря Братійчук, Клавдія Бельтюкова) і ті, що нещодавно з’явились на науковому небосхилі і зробили вагомий внесок у розвиток науки (Наталія Виноград, Марина В’язовська, Галина Клим, та інші);

- про винаходи жінок, якими людство користується мало не щодня, як-то посудомийна машина, двірники для авто, система домашньої безпеки, бронежилет, підгузки, виокремлення стовбурових клітин та інше.

Варто зазначити, що в Україні серед науковців - 46% жінок. Цей показник майже вдвічі більший ніж в середньому у світі.

У грудні 2013 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій проголосила рівний доступ жінок і дівчат будь-якого віку до досягнень і розвитку науки, техніки та інновацій.

Жінки-вчені опановували професії в кожній культурі протягом усієї історії розвитку суспільства. У сучасному світі жінки та дівчата продовжують очолювати інноваційні та новаторські дослідження. Вони створюють прилади та долають звуковий бар'єр, досліджують природу, вищу математику, медицину, фізичні явища, закладають основу для розуміння нейробіології та кібернетики.

Загалом, як чоловіки, так і жінки - це передусім люди, які мають дбати про прогресивний розвиток людства, а тому є однаково цінними в науці.

photo-2024-03-11-16-17-20.jpg

photo-2024-03-11-16-17-29.jpg

photo-2024-03-11-16-17-25.jpg

photo-2024-03-11-16-17-17.jpg

Схожі матеріали